Joseph Barajas, LEEP AP

Architecture | Art | Design

HOUSING MAIL CENTER

A goal of housing 15,000 students on campus led UCLA’s Housing Administration to rethink its out of date mail and parcel delivery system. As students receive less letters and more packages the need for storage space increased. Sunset Village is the heart of the north west campus residential quadrant. Cafe’s, computer labs, restaurants draw students to the plaza daily. The new central mail facility will consolidate 5 satellite mail facilities into one central location at the heart of the Sunset Village Plaza.

Designer, Project Manager, Construction Administration, UCLA HH&S Project Management, 2010-2013

— 2 years ago

WATERLOO STREET RESIDENCE

Schematic Design

Renovation of 1910 farm house in the Echo Park neighborhood of Los Angeles.

Designer, 2013

— 2 years ago

DYKSTRA HALL

Built in 1959, Dykstra Hall was the first residential tower built on UCLA’s Westwood campus. The building will undergo a complete renovation and is expected to receive LEED NC-Gold. In addition to the renovation of the student rooms and student lounges on the upper floors, the project includes the restoration of the ground floor lobby which has been unused since the construction of the adjacent De Neve Plaza in the 1990’s.

Designer, Construction Administration, UCLA HH&S Project Management, 2010-2013

— 2 years ago

COURTSIDE SUITES & COURTSIDE COLLECTION

Housing & Hospitality Services provides accommodations for students and conference guests throughout the year. Increased demand for UCLA guest bed space due to a burgeoning Catering & Conference Services business required the enterprise to search for more bed space. The 25 year old 214 unit Courtside Suites, recently refurbished, was reopened to great fanfare. The aging student room facility received a much needed modernization both mechanically and aesthetically. The upgraded finishes would provide an opportunity to convert the student rooms of Courtside Suites into the UCLA Courtside Collection. The new facility was well received and fulfilled it’s mission offering quality overflow accommodation for the existing UCLA Guest House and a training facility for the future Luskin Conference & Guest Center.

Designer, Project Coordinator, Construction Administration, UCLA HH&S Project Management, 2010 & 2012

— 2 years ago

SAXON SUITES

Built for the 1984 Los Angeles Olympics, the Olympic Athlete Village situated in a heavily wooded corner of the UCLA campus requires significant seismic and building envelope improvements. The proposal replaces the existing wood shingle siding with vertical wood and metal siding modernizing the dated appearance while providing the necessary fire protection for the rural setting. Accessibility improvements include the addition of elevators whose towers are treated as way finding lanterns at the intersection of each wing of the individual buildings.

Designer, UCLA H&HS Project Management, 2010

— 2 years ago

CAFE 1919

Interior renovation of 20 year old pizza parlor into a contemporary Italian eatery serving gourmet panini’s, hand made personal pizzas & calzones, custom italian coffee & beverages and a gelato bar.

Designer, UCLA H&HS Project Management, 2009

— 2 years ago

MONDRIAN VILLAGE

Convertible, flexible and light filled open-plan homes inspire this MONDRIAN VILLAGE. The proposed village for the Northshore development at Stockton on Tees is a medieval fabric of streets vital to community interaction. A village of tree lined mews with views to the River Tees via ecological slipways, and casually linked community gardens, play grounds, and paths are woven together to complete the vision for the Northshore.

International Architecture Competition: Make Me a Home, 2008

— 2 years ago

PARK STREET RESIDENCE

Originally built in 1901, the renovation of this San Francisco Victorian doubled the size of the home from just over 1,000 square feet to just over 2,000 square feet. More importantly, it untangled the mismatched layout and separated the public and private spaces while opening up the south-facing wall to let in ample daylight. A family room and kitchen were added to the top floor making that level public spaces. The bedrooms were relocated to the lower level which connected them to the garden. The new kitchen took maximum advantage of the southern exposure. The roof was raised to a create a taller space and added a window above for passive conditioning and lighting during the days. Because the upper-level bathroom is in the middle of the upper level, without a window, a translucent material was used instead of wall board to bring a lightness and glowing affect to the room.

Designer, Studio Sarah Willmer, San Francisco CA, 2008

— 2 years ago
PAPER
A relentless southwestern sun is redirected from occupants of the Simpson Library using a porcelain clay body as the horizontal members of a solar shade. Frost, as the porcelain is known, gives a paper like quality when rolled thin. Smooth edges contract in the extreme heat creating tears in the ‘fabric’ and the translucent quality of the porcelain gives the installation a lightness.
Permanent installation at the Simpson Library, San Francisco Campus
Upper Division Interdisciplinary Studio, California College of the Arts, 2007

PAPER

A relentless southwestern sun is redirected from occupants of the Simpson Library using a porcelain clay body as the horizontal members of a solar shade. Frost, as the porcelain is known, gives a paper like quality when rolled thin. Smooth edges contract in the extreme heat creating tears in the ‘fabric’ and the translucent quality of the porcelain gives the installation a lightness.

Permanent installation at the Simpson Library, San Francisco Campus

Upper Division Interdisciplinary Studio, California College of the Arts, 2007

— 2 years ago

THE EXPLORATORIUM

The Exploratorium provides access to, and information about, science, nature, art, and technology. The museum and educational center has outgrown its current home at the Palace of Fire Arts in San Francisco. The proposed relocation of the Exploratorium to the central waterfront along San Francisco’s Embarcadero is an opportunity to re-think how the institution relates to the city, its visitors and the physical and digital environments of the 21st century. I propose an environment where perceived and constructed phenomena found in San Francisco begin to engage both the inhabitants of and the physical building, which is to house the new museum. Constructed or “urban” apertures based on the city grid are translated into the physical structure of the building while the coastal range or “natural” apertures become kinetic program based high and low pressure zones which invite or repel coastal fog. This kinetic program allows the museum to expand and contract as required, and open up to the physical world and relate with its changing elements.

Advanced Studio, California College of the Arts, 2007

— 2 years ago
REGIONAL POTENTIAL: Coastal Maintenance Facility
Fracture reveals architecture. How can deterioration become a part of the architectural process?
Waste along the northwestern Jutland coastline is produced by maritime traffic in the North Sea, drift along the Atlantic jet stream and recreational use of beaches. There is no infrastructure present at beaches to accommodate the amount of waste along the protected coastline. I propose a facility where the public, the state, and private entities can collect and deposit recyclable containers found along the shore. This facility is not a waste disposal plant, it is meant to accommodate moderate amounts of recyclable litter while not becoming an environmental hazard. It is a place for education and a catalyst for engaging the local communities and recreational visitors with the fragile sand dune environment, which is so heavily protected. Located in a protected zone along the western coast of Thisted County between Nørre Vorupør and Hanstholm recycling facilities, the Coastal Maintenance Facility is remote enough as not to disturb historically significant coastal communities nearby. The structure replaces an existing trail between Torupvej and the coastline. Visitors are able to collect recyclable items along the shore and deposit them in the facility for potential re-use and/or removal to the planned Thisted recycle and burn facility.
Regional Potential, Kunstakademiets Arkitektskole, the Royal Danish Academy, Copenhagen, DK, 2006
 

REGIONAL POTENTIAL: Coastal Maintenance Facility

Fracture reveals architecture. How can deterioration become a part of the architectural process?

Waste along the northwestern Jutland coastline is produced by maritime traffic in the North Sea, drift along the Atlantic jet stream and recreational use of beaches. There is no infrastructure present at beaches to accommodate the amount of waste along the protected coastline. I propose a facility where the public, the state, and private entities can collect and deposit recyclable containers found along the shore. This facility is not a waste disposal plant, it is meant to accommodate moderate amounts of recyclable litter while not becoming an environmental hazard. It is a place for education and a catalyst for engaging the local communities and recreational visitors with the fragile sand dune environment, which is so heavily protected. Located in a protected zone along the western coast of Thisted County between Nørre Vorupør and Hanstholm recycling facilities, the Coastal Maintenance Facility is remote enough as not to disturb historically significant coastal communities nearby. The structure replaces an existing trail between Torupvej and the coastline. Visitors are able to collect recyclable items along the shore and deposit them in the facility for potential re-use and/or removal to the planned Thisted recycle and burn facility.

Regional Potential, Kunstakademiets Arkitektskole, the Royal Danish Academy, Copenhagen, DK, 2006

 

— 2 years ago

BILLBOARD: The Mission Creek Aquatic Center

The Mission Creek Aquatic Center design speaks to the political and decorative history of installation art and murals in the Mission district of San Francisco. The billboard along Folsom Street is made of removable panels offering a transformative canvas that communicates at the automobile and pedestrian scale. The structure and form of the aquatic center relates to the changing landscape of the eastern Mission and Potrero Hill districts while echoing the local industrial vernacular.

Advanced Studio, California College of the Arts

2005-6 ACSA/AISC Steel Design Student Competition, Honorable Mention, 2006

— 2 years ago
FISSURE /ˈfiSHər/ n.
A narrow opening or crack of considerable length and depth usually occurring from some breaking or parting.
If we move through our lives with hopes for longevity, health, and the joys of family, friends, and community, seroconversion brings turbulence and overwhelming feelings of isolation. Life choices are often dictated by medical and pharmaceutical constraints. The journey can be a dark and isolating confrontation with the unknown, but there are always glimmers of light and hopes for a cure.
Site Studio, California College of the Arts
The National AIDS Memorial Competition, Design of Note, 2005

FISSURE /ˈfiSHər/ n.

A narrow opening or crack of considerable length and depth usually occurring from some breaking or parting.

If we move through our lives with hopes for longevity, health, and the joys of family, friends, and community, seroconversion brings turbulence and overwhelming feelings of isolation. Life choices are often dictated by medical and pharmaceutical constraints. The journey can be a dark and isolating confrontation with the unknown, but there are always glimmers of light and hopes for a cure.

Site Studio, California College of the Arts

The National AIDS Memorial Competition, Design of Note, 2005

— 2 years ago